top of page
Search

Een echte oplossing voor het klimaatprobleem: bewuster eten.

Vandaag de dag staan we voor een van de grootste uitdagingen die we als soort ooit gekend hebben. We moeten op zoek naar een manier om ervoor te zorgen dat onze planeet niet zwicht onder onze huidige levensstijl. We willen er ook voor zorgen dat we dit op een menselijke manier kunnen doen, zodat deze veranderingen geen kloof creëren tussen mensen die hier de middelen voor hebben en mensen waar dat moeilijker ligt.





We geloven dat we hiervoor opnieuw dichter bij de de natuur moeten staan en dus efficiënter en bewuster met haar grondstoffen moeten omspringen. Dat betekent dat het belangrijk is om te herkennen welke producten een zogenaamde 'luxe' zijn en welke niet. Een van de makkelijkste manieren om hieraan te beginnen, is het veranderen van jouw eetpatroon.


Onze voeding zorgt voor 70% van het zoet waterverbruik, 71% van de bezetting van het bruikbaar landoppervlak en tot wel 26% van onze bijdrage aan de opwarming van de aarde. En dat is nog maar het begin. Bepalen wat de impact is van onze voeding is niet eenvoudig, omdat we de hele levenscyclus van een product willen bekijken en onze voeding nu eenmaal deel uitmaakt van een ecosysteem. Welke bijdrage ga je dan toekennen aan welk product? Zijn de gassen die vrijkomen door de bemesting van een veld veroorzaakt door de dieren die de mest produceerden, of is die er omdat deze nodig is voor de landbouw; zijn deze gassen dus veroorzaakt door vee of door de plant waarvoor we deze mest gebruiken?




De exacte berekening laat dus wat ruimte over voor discussie, maar enkele zaken staan vast. Het eten van groenten die lokaal zijn en die niet bewaard moeten worden gedurende een lange tijd, vragen minder energie voor transport en koeling. Het eten van voeding die niet verpakt en op voorhand klaargemaakt is, zorgt voor minder vervuiling en stortplaasten. Vee produceert methaan en vraagt hierbovenop enorm veel grondstoffen voordat het geslacht wordt, wat de nodige input voor vlees en dierlijke producten veel hoger maakt dan voor plantaardige producten (per calorie weliswaar). Maar hoe zit het dan met onze voedingsstoffen?


Aangezien dierlijke producten veel meer input vragen, is het ook logisch dat deze producten meer voedingsstoffen per kilogram bevatten. Er wordt vandaag echter veel onderzoek gevoerd naar de echte waarheid hierin en of we deze voedingsstoffen in die grote hoeveelheden nodig hebben.


Wat als ik u zeg dat het echt mogelijk is om deze verandering door te voeren en dat dit gunstig is voor het klimaat én uw gezondheid? Doordat onze levensstijl gedurende de laatste 100 jaar er enorm op vooruit is gegaan, hebben we het contact met die natuur wat verloren. We weten niet meer wanneer tomaten groeien, want we vinden ze het hele jaar in de supermarkt. Dit is het resultaat van onze nieuwe, snellere levensstijl die - begrijp mij niet verkeerd - voor enorm veel goede dingen heeft gezorgd. Maar het heeft er ook voor gezorgd dat we als maatschappij vervreemd raakten van de natuur, de seizoenen en onszelf. Anders eten betekent dus ook even op de rem duwen, rondkijken en je afvragen wat je daar nu net doet.





Wil jij, net als wij, dus echt een impact hebben? Maar wil je dit doen op jouw eigen tempo en zonder veroordeling en door de aanpassingen te maken die jij ziet zitten? Volg ons dan zeker, want wij werken aan een plan dat voor jou kan schetsen waar je verbeteringen kan aanbrengen en hoe je dit doet op een manier die duurzaam is en goed voor onze planeet.


Nog niet overtuigd? Laat David Attenborough jou dan overtuigen met zijn documentaire 'A Life On This Planet'. We zien jou daarna hier terug!





57 views0 comments
bottom of page