top of page
Search

4 redenen waarom onze voeding het antwoord is op klimaatverandering

Als je ons project al even volgt, weet je ondertussen dat ons doel is om mensen te helpen hun impact op het klimaat te verkleinen. Het is al even geweten dat voeding een grote invloed heeft op onze uitstoot. We hebben zelf ondervonden dat we, na het kijken van enkele documentaires, graag in actie wouden komen en er eigenlijk niet echt een stappenplan bestond dat we konden volgen om duurzamer te gaan leven. Dat is het doel van ons project en je kan nu ook al ons 10-weken plan volgen, waarin we een eerste poging ondernemen om onze ondervindingen met jullie te delen.


De wetenschapper in mij wou natuurlijk eerst nagaan wat we konden verwezenlijken aan de hand van onze voeding en of het nu wel degelijk 'echt de moeite was'. Ik wou data en onderzoek en ik moet toegeven dat een volledig overzicht terugvinden niet heel makkelijk was. Zoals ik al in de andere blogpost schreef is dat ergens logisch, er wordt namelijk nog gedabeteerd over wat nu echt de getallen zijn op basis waarvan we de 'duurzaamheid' van een product kunnen meten. Er bestaat dus ook niet één juist antwoord om te beschrijven wat een bepaalde sector of een product duurzaam maakt, maar ik vond alvast de volgende waarden.





Opwarming van de aarde


De opwarming van de aarde is een gekend fenomeen. De opwarming van de aarde leidt tot een stijging van de zeespiegel, de vernietiging van bepaalde gebieden en natuurlijk tot de grote bosbranden die we de laatste tijd zien. [1] Onze voedselproductie draagt wel 26% bij aan de volledige uitstoot van broeikasgassen (de gassen verantwoordelijk voor de opwarming van de aarde). Aanpassingen in onze voeding kunnen die uitstoot tot wel 70% terugdringen en tot wel 25% door slechts enkele kleine aanpassingen te maken. [2]





Watergebruik


Tegen het jaar 2040 wordt er verwacht dat we ernstige tekorten zullen ondervinden in de hoeveelheid beschikbaar zoet water. [3] Water wordt zelfs benoemd als een van de mogelijk grootste redenen tot oorlog in de 21ste eeuw. Het zoetwaterverbruik van landbouw wordt geschat op wel 70% van het totaal. [4] Dit is natuurlijk een gemiddelde en kan verschillen van streek tot streek, maar dit toont opnieuw dat het interessant is om na te denken over wat we eten.





Afvalproductie


Een van de dingen die mij echt deed schrikken en iets wat ik ook nog niet zo lang weet is dat er een 'eiland' van plastiek vuilnis drijft in de Stille Oceaan dat drie maal zo groot is als het landoppervlak van Frankrijk (lees meer op https://www.nationalgeographic.org/encyclopedia/great-pacific-garbage-patch/). In Europa wordt er jaarlijks ongeveer 48 miljoen ton plastiek geproduceerd en niet minder dan 39% van dit plastiek is verpakking. We moeten hier natuurlijk realistisch in zijn en beseffen dat het vermijden van voedselverspilling en het correct labelen van voeding ook belangrijk zijn en dat plastiek verpakking soms dus nodig is, maar het is dus belangrijk om dit eens nader te bekijken en te analyseren wat onze opties zijn. Dit onderwerp is helemaal niet zo makkelijk als het lijkt, maar er zijn enkele voor de hand liggende veranderingen die we nu al kunnen maken. [5]





Landgebruik


Het gebruiken van land voor landbouw neemt wildernis weg, wat ervoor zorgt dat dit land minder CO2 kan verwerken en dat de biodiversiteit in het gedrang komt. Landbouw gebruikt op dit moment niet minder dan 70% van ons bewoonbaar landoppervlak (dat is dus het oppervlak zonder gletsjers, zeeën en woestijnen). [6]




Wat denk je? Overtuigd om een verandering te maken? Probeer dan zeker even ons 10-weken plan op nl.becomeecoterian.com/challenges en blijf ons volgen op onze sociale media. Dit is slechts het begin en we hopen te kunnen blijven werken aan makkelijke en doenbare oplossingen om onze planeet te helpen.






[1] Communicating the deadly consequences of global warming for human heat stress

Tom K. R. Matthews, Robert L. Wilby, and Conor Murphy

PNAS April 11, 2017 114 (15) 3861-3866; first published March 27, 2017; https://doi.org/10.1073/pnas.1617526114


[2] Poore, J., & Nemecek, T. (2018). Reducing food’s environmental impacts through producers and consumers. Science, 360(6392), 987-992.


[3] FAO. (2011). The state of the world’s land and water resources for food and agriculture (SOLAW) – Managing systems at risk. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome and Earthscan, London.


[4] Aarhus University. "Worldwide water shortage by 2040." ScienceDaily. ScienceDaily, 29 July 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140729093112.htm>



[6] FAO. (2011). The state of the world’s land and water resources for food and agriculture (SOLAW) – Managing systems at risk. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome and Earthscan, London.

56 views0 comments
bottom of page